Neden sadece 3 saatlik sınav mesleği belirliyor ?
İstatistik bilimine göre ne kadar çok referans data olursa hata payı o kadar azalır. Benzer şekilde 12 yıl eğitim almış öğrenci yüzlerce sınava girdikçe istatistik açıdan istikrarın göstergesi uzun vadede daha gerçekçi olacaktır.
YKS sınavı ise iki günde toplam 5 saat 45 dakikalık sınav ile 4 milyon öğrencinin meslek sınavı belirleniyor. 12 yıllık geçmiş emeği ve 70 yıllık sınav sonrası meslek hayatı bu kadar kısa sürede belirlenmesi bilime aykırı ama hayatın zorunlu sınırlarına uygundur.
Sayı çok büyük olduğu için öğretmenler ve eğitim sistemi 4 milyon öğrencinin 12 yıllık istatistiklerini gerçekçi ölçme ve değerlendirme imkanlarından mahrumdurlar. Ayrıca çok meşakkatli bir süreç olmasıyla beraber adam kayırmaya , rüşvete vb haksızlıklara da kapı aralama ihtimali bulunmaktadır.
50 yıldır Türkiye’de öğrenciler 1 veya 2 yıl boyunca YKS sınavına ciddi bir emek vererek hazırlanmaktadır.
YKS sınvında , TYT ve AYT ‘de derece yapmak için Matematik , Geometri, Fizik , Kimya , Biyoloji , Türkçe branşlarından 10’ar bin , toplamda 60 bin soru çözmek gerekmektedir.
Uzun maraton koşusu gibi uzun birikim gerektiren bu tarz yarışma sınavlarının eksileri çok olmasına karşın artıları ve görece adalet hissi daha yüksek olması nedeniyle kötünün iyisi olarak kabul görmektedir.