LGS sınav kaygısı, YKS’de travma yaratır mı?

LGS’de sınav kaygısı yaşadım.İstediğim gibi sonuç gelmedi.YKS’de travma oluşur mu?

Sınav kaygısı hiç yaşamamak sınavın mantığına terstir. Sınavlar esasında bir miktar endişe ve kaygı olmadan başarılamaz. Sınav ülkesinde öğrencilerin vurdumduymaz olduğunu hayal edelim. Bir başarı gelir mi sizce ? Sınavlara karşı duyarsız ve umurunda olmayan bir öğrenci düşününüz. Bu öğrenci ders çalışıp da geleceği ve kariyeri için zorlu bir mücadeleye girer mi hiç ! 

Öte yandan kendisine çok yatırım yapmış , çok sıkı ders çalışmış bir öğrenci düşününüz. Bu öğrencide de aşırı bir kaygı ve endişe olursa sınavda eli titrer ve bilgileri geri çağıramaz. Gerek LGS sınavında gerekse YKS sınavında sıkı çalışmış öğrencilerin %5 ile %10’unda aşırı kaygı ve stresi yönetememekten dolayı sürpriz sonuçlar gözükmektedir. 

LGS sınavında öğrenci yaşı gereği ailesinden bağımsızlığını elde edememiş ise kaygının arttığı gözükmektedir. Böylesi bir olumsuz sürpriz sonuç elde etmiş öğrenci YKS sınavında da potansiyel kaygı adayıdır. 

Dersflix sisteminde LGS’de çok çalışmış ve karşılığını alamamış öğrencileri ivedilikle kurum klinik psikoloğuna havale edip derhal terapilere başlatılmaktadır. 

Sonuç olarak eğitimciler yaptıkları sınavların kalitesini ve yıldan yıla tutarlılığını da sağlamakla mükelleftir. Sınava giren adaylar sınavın ölçme ve değerlendirme açısından başarılı olacağına güvenirse öğrencideki  kaygı azalacaktır. Örneğin İngilizce sınavlar olan TOEFL , SAT , AP , GMAT , GRE gibi sınavlara giren adaylar bu sınav sistemine güvendikleri için LGS , TYT , AYT gibi sınavlara oranla çok daha az sınav kaygısı yaşadıkları gözlemlenmiştir. 

Dersflix = K.Ö.K.=Koç+Özel ders+Kütüphane

13 Ocak 2024

LGS sınav kaygısı, YKS’de travma yaratır mı? Hakkında Merak Edilenler: